Staff Completes Move to New ESH&Q Building

  • Staff Completes Move to New ESH&Q Building

Picture is the new ESH&Q Building (#52) located on Hadron Drive and adjacent to the entrance to the Accelerator Site.

Staff Completes Move to New ESH&Q Building

For years, Jefferson Lab’s Environmental, Safety, Health and Quality Division staff members were scattered to some of the farthest corners of the lab. Working out of aging facilities and “temporary” trailers, their distance from the lab’s primary work centers – including the Accelerator Site, the Test Lab and the Technology and Engineering Development building – at times hampered their ability to get their work done efficiently.

The recent completion of a new 12,000-plus square ft. building, dedicated to ESH&Q, and located just outside of the Accelerator Site entrance, is helping to address these issues.

Building 52, located at 111 Hadron Drive, now houses all of the ESH&Q functions that had been on the sixth floor of the ARC, as well as Radiation Control, and the Health and Safety staff who had been in the Industrial Hygiene trailer. Occupational Medicine continues to reside in Suite 22 at the Support Service Center (SSC), Bldg. 28.

Department moves took place in phases, beginning in mid-June and winding up on July 10, 2017.

“The siting of the new building, between the main campus and the Accelerator Site was considered ideal,” noted Architect Christine Snetter. “It allows staff, users and contractors to get information and training without having to access a fully controlled area, and it provides ESH&Q staff needing access to accelerator operations with minimal travel time to these work areas and ready access to the calibration building, which facilitates the work of Radiation Control.”

Fostering Collaboration

The building houses a practical training room that provides RadCon with space for dedicated personnel safety system instruction, a chemical sample room and other lab spaces for technical work and the calibration of gases. “The building provides staff with an environment where they can conduct their work in a compliant manner, and foster continual improvement of the laboratory’s work activities and safety culture,” Snetter added.

Additionally, with offices, work and storage areas and a conference room all located under one roof, the building allows for greater collaboration between members of the ESH&Q Division, as well as between ESH&Q staff and the larger lab community.

“I'm very happy to get most of ESH&Q under one roof,” commented ESH&Q Associate Director, Mary Logue. “I'm already seeing an increase in collaboration amongst the team. The ability to quickly get to the accelerator site allows us a faster response time to our customers."

Construction Goals and Challenges

Built by W.M. Schlosser Co. Inc., headquartered in Hyattsville, Md., the structure was designed to meet Department of Energy requirements for High Performance Sustainable buildings – all materials used were evaluated for sustainability and energy efficiency standards. The mechanical systems, lighting and building envelop (exterior walls, windows and roof enclosure) are energy efficient.

Construction of the new building was very challenging, according to Snetter. Snow and rain delayed the project at the start of construction. This delayed the excavation and foundation work, which caused this phase to run into the time for the start of CEBAF beam operations and running experiments. Vibrations from the heavy equipment affected the beam; and caused construction work to be shut down for several months.

The high water table and wet weather conditions required pumping water from the site for an extended period, which necessitated continuous sediment and erosion control. The small footprint of the construction site and limited space for the laydown area (for building materials and equipment), together with limited road access and staff parking also added challenges to the project.

Open House Being Planned

Plans are in the works to hold an open house so members of the Jefferson Lab community will have the opportunity to see the new building and learn about its features. Information will be made available when a date and time have been set.

By on